Vad förknippar man med ordet Forsmark egentligen? Kärnkraftverk? Jo, jag tänkte väl det :)
Det man kanske inte förknippar Forsmark med är vacker natur, men det är faktiskt fint. Det är ju här som slutförvaret för använt kärnbränsle är tänkt att förvaras. Flera hundra meter ner i berget ska det hållas utom fara för mänskligheten och naturen i 1 miljon år. Det är en svindlande lång tid. Från början var det 100 000 år, men så ändrade myndigheterna det till 1 miljon år. För oss som lever nu så spelar det ju knappast någon roll - en nolla hit eller dit. ..och vem kan egentligen garantera någonting längre än möjligen hundra år? Man gör komplicerade beräkningsmodeller där man försöker förutsäga hur platsen kommer utvecklas under denna tid. Allt detta för att försöka komma med en garanti om att kommande generationer inte ska komma till skada. Klimatet är en av de viktiga sakerna man tittar på t ex. Hur många istider kommer passera? Hur kommer trycket från isen påverka slutförvaret? Vad händer om smältvatten når ner i förvaret? Är man intresserad kan man läsa vidare på www.skb.se
Här nedan ser man en göl där den fridlysta gölgrodan bor. Det är en liten gynnare som planterades in för mer än 10 år sedan och som nu blivit en skyddad art. Den råkar bo precis ovanför där förvaret ska byggas så den måste flytta. Eftersom man inte får flytta arter hur som helst, vilket då även gäller inplanterade arter, måste man försök få dem att flytta frivilligt genom att bygga ett mer attraktivt objekt.
Så här kan ett sådan objekt se ut. Visst ser det väl lockande ut om man tänker ur ett grodperspektiv?
Gulyxne är en ovanligt fridlyst orkidé som man också måste ta hänsyn till. Den har gulgröna "onödiga" blommor och är en ganska liten växt. Här syns bara frökapslarna eftersom det är höst. Den är tydligen självbefruktande vilket gör att blommorna inte behövs .
Några grodor såg vi inte denna dag, men väl ett antal paddor.
Skogens guld.. Lingon var det riktigt gott om.
Förutom lingon fanns det också gott om havtorn. Det är så vackert! "Vill ha!" tänkte jag och funderade på om det är tillåtet att ta rotskott av denna fina buske. Hm.. :/
Buskarna fanns ute på en pir som leder till biotestsjön. Där var det så här vackert.
Skarvar fanns det gott om också. Denna oönskade och mycket avskydda skärgårdsfågel. Tyckte dock att de var väldigt fina.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar